De ruwe koffie smaakt en ruikt over het algemeen naar gras en is niet geschikt voor het zetten van welke koffie dan ook. Eerst moet de boon gebrand worden. Het branden doen we in onze koffiebranderij gedurende ongeveer 14 minuten op 200 graden. Dit is afhankelijk van de boon en gewenste smaak.
Dit brandproces bestaat uit drie stadia. In het eerste stadium wordt de boon gedroogd en vervolgens ‘popt’ hij (vergelijkbaar met popcorn). Dit is de eerste ‘krak’. Vervolgens kleurt de boon door karamellisatie en het Maillard-effect. De suikers en eiwitten van de koffieboon worden aangetast door de hitte en de boon begint uit te zetten. Deze eerste krak speelt de belangrijkste rol in de uiteindelijke smaak en aroma van de koffie. Daarna wordt de boon langzaam donkerder en karamelliseren er meer koolhydraten. De boon zwelt nog iets verder, waarbij de eerst rimpelige boon nu een strakke egale buitenkant krijgt: het begin van de tweede ‘krak’. Vrijwel alle koffiebonen worden gebrand tussen het eind van de eerste ‘krak’ tot maximaal het eind van de tweede ‘krak’, afhankelijk van het beoogde doel. Timing is hier zeer belangrijk. We branden de koffie met precisie naar het gewenste smaak- en geurprofiel!